НАШЕ АКТУЕЛНОСТИ

Велико Градиште - мој град

Након три године паузе, прошлог викенда, од 3. до 6. јуна, поново је реализован међународни пројекат под називом ,,Велико Градиште – мој град''. Пројекат је реализован у сарадњи основне школе ,,Иво Лола Рибар'' из Великог Градишта, Учитељског друштва Великог Градишта и Голупца и Локалне самоуправе Великог Градишта.

Циљ пројекта је да се ученици из различитих градских и сеоских средина Србије, Републике Српске и Северне Македоније, кроз обилазак нашег краја, упознају са знаменитостима, старим занатима, околином, природом и екосистемом нашег округа. Повезивањем ученика истог узраста из различитих градова и држава кроз интерактивну и интеркултуралну едукацију релизоваће заједничке активности кроз занимљиво упознавање нашег округа и места из којих ученици долазе.

Наш град био је домаћин ученицима из следећих градова: Скопље, Бањалука, Ариље, Ужице, Тутин, Краљево, Чачак, Ниш, Параћин, Крушевац, Кула, Сомбор, Петровац на Млави, Кладово, Косјерић, Рума, Ваљево, Топола, Горњи Милановац и Београд. Учесници пројекта у петак, након приредбе добродошлице која је организована у основној школи ,,Иво Лола Рибар'', обишли Рамску тврђаву која је скоро обновљена и представља прави бисер наше туристичке понуде. Уз најлепши залазак сунца ученици су учествовали у песничким радионицама.

У суботу су посетили Чешљеву Бару где су их дочекали ученици подручног одељења ОШ ,,Миша Живановић'' из Средњева. Било је организовано укупно 16 радионица где су представљени стари занати. Поред тога што су се упознали са старим занатима, ученици су имали прилику и да сами испробају неки од старих заната. Након радионице са старим занатима, уследила је вожња бродом од Сребрног језера до Голубачке тврђаве. Током пловидбе имали су прилику да се упознају са реком Дунав и да виде једну од најпосећенијих атракција у Србији – Голубачку тврђаву. За време вожње бродом, ученици су такође имали задатак да направе плакат пројекта, као и беџеве. За крај вечери, ученици су имали организовану забаву у школи, док су наставници имали свечани вечеру где су им подељене захвалнице и плакете. У недељу, последњег дана пројекта, ученици су обишли Сребрно језеро где су се упознали са флором и фауном овог подручја.

Након много позитивних утисака и нових познанстава, радујемо се следећој години и новим сусретима.

Галерију фотографија погледајте овде.

Додатне информације